Google Adwords, lei vs. euro

December 20, 2008 – 2:54 pm

Recent, am început să îmi promovez un site (nu, nu Șosetăria) prin intermediul Google Adwords. Cred ca am fost destul de ne-inspirat la creare contului de adwords, deoarece am selectat plata în lei, în loc de euro. Față de alte campanii derulate anterior (în euro), mi se pare că e mult mai mare costul per click în lei. Transformat în euro, un click ajunge pe la 41 de cenți. Scump dom’le, scump.

Însă nu CPC-ul mare m-a determinat să scriu acest blog-post, ci faptul că tocmai am făcut prima plată către Google. Mă rog… nu am făcut eu plata, ci Google mi-a taxat automat cardul de credit. Nimic spectaculos până aici. Însă când m-am uitat la extrasul de cont, am observat că suma ce apare pe extras e mai mare cu 4.97 lei decât suma ce apare în contul de adwords. Comision din partea băncii nu cred că e, doar am plătit prin credit card. Iar când banca își ia comision, acesta apare separat pe extras.

Poate să facă marele Google o asemenea greșeală? Mi se pare inacceptabil și cu siguranță o să încerc să aflu de unde e diferența.

Actualizare: până la urmă se pare că e un comision bancar. Practic Google nu a încasat direct lei, ci dolari. Iar Banca Transilvania are un comision de 2% pentru tranzacțiile ce necesită conversie valutară (doar pentru cardurile business).

Actualizare 2: am închis contul de adwords în lei și am deschis unul în dolari. E muuult mai avantajos.

 1. 5 Responses to “Google Adwords, lei vs. euro”

 2. Salut Mihai. Am ajuns la linkul acesta de la Gabriel (Krumel).
  - vezi ca in afara de schimbul RON-USD mai ai inca un comision by default de 1% care ti-l aplica Google in plus fata de suma care o ai in cont.
  - eu folosesc de curand cont MCC pt AdWords care iti permite sa tranzactionezi campaniile in ce moneda vrei, practic deschizi cate un cont pt fiecare moneda, dar le monitorizzi pe toate dintr-un singur panel.

  Intrebarea lei-euro mi-am pus-o de curand (eu tranzactionam numai euro) insa sunt clienti care prefera alte monede. Nu mai e o chestiune de optiune la tine, ci din pct de vedere contractual.

  Numai bine.

  By Claudiu Gamulescu on Jan 6, 2009

 3. Salut Claudiu.
  Nu știam de comisionul de 1%. Totuși, prețul plătit în lei era de două ori mai mare decât plătesc acuma în dolari. Oare de unde să fie diferența asta așa de mare?

  Cat despre MCC… încă n-am ajuns în stadiu așa de avansat :)

  By Mihai Brehar on Jan 6, 2009

 4. si eu am patit-o. iti mai aduci aminte de acum 4 ani cu ai remediat situatia? ai inchis contul si ai facut altul sau ai pe undeva prin setari?
  multumesc

  By marian on Jun 26, 2012

 5. Am inchis contul si am facut altul.

  By Mihai Brehar on Jun 28, 2012

 1. 1 Trackback(s)

 2. Jul 7, 2009: Moneda in contul Adwords | Observator de marketing pe motoarele de cautare

Post a Comment