Acum câteva zile mi-a expirat RCA-ul. Am constatat cu stupoare că s-a scumpit cu 75%. Acum două săptămâni am pierdut 2 ore (deși aveam programare) pentru a-mi schimba cauciucurile cu cele de iarnă. Peste câteva zile îmi expiră asigurarea CASCO și urmează un schimb de ulei - alți bani, altă distracție.

Aducându-mi aminte de un articol scris de Dragoș Mănac, am început să mă întreb dacă nu e mai ieftin să închiriezi o mașină decât să o cumperi (nouă, nu second-hand). Pornesc de la următoarele premize:

  1. în timpul săptămânii poți să folosești foarte bine transportul în comun.
  2. nu-ți petreci toate weekend-urile plecat din oraș.

Hai să considerăm un preț de 40 euro / zi pentru închiriat. La banii ăștia iei o mașină bună, având aplicată o reducere pentru faptul că ești client fidel.

Presupunem că ai nevoie de mașină doar în două weekend-uri pe lună. Adică 4 zile / lună. Adaugăm o zi ca marjă de eroare și obținem un cost de 200 euro / lună, deci 2400 euro / an.

Care ar fi avantajele închirierii?

  1. Închiriezi mașina în funcție de necesitate. Mergi la munte? Închiriezi un 4x4. Te muți în casă nouă? Închiriezi o dubiță pentru a-ți transporta mobila/lucrurile. Câștigi flexibilitate.
  2. Nu trebuie să plătești asigurări, taxe de drum, impozite, etc. Sigur, acestea se reflectă în costul închirierii, dar nu mai trebuie să-ți bați capul cu ele - câștigi timp.
  3. Nu trebuie să te ocupi de reparații/întreținere. La fel, câștigi timp și scapi de niște nervi.
  4. Economisești banii care i-ai fi dat zi de zi pe combustibil.
  5. Timpul petrecut pe transportul în comun poți să-l folosești făcând ceva util (citind bloguri, email-uri, știri, etc).
  6. Nu e nevoie să te înhami la un credit.

Teoretic, cu aceeași bani ai putea plăti o mașină de 12k euro în 5 ani. Ah, ai făcut credit? Adaugă dobânda. Iar dacă socotim asigurările, impozitele și întreținerea, probabil s-ar adăuga încă vreo 5k euro în cei 5 ani.

Avantaje cumpărare: evident, ai mașina tot timpul la dispoziție :P.

Mai sunt și altele?