Nu, nu scriu încă un articol despre exerciţii fizice. E vorba de noul meu telefon mobil.

Iniţial vroiam să cumpăr un iPhone 3G dar apoi m-am gândit la libertăţile pe care iPhone/Apple le încalcă. Cumperi un telefon şi o dată cu el cumperi o grămadă de restricţii. Nu stau să detaliez, pentru că ar fi mult de vorbit. În plus, aveam o bănuială că în România un iPhone se va vinde la un preţ foarte mare.

Nu prea am căutat alternative la iPhone pentru că de mult eram cu ochii pe proiectul OpenMoko.

Aşadar, am comandat un OpenMoko Neo Freerunner pe 14 august şi de atunci l-am aşteptat nerabdător.

Ieri am primit în cutia poştală bileţelul care m-a anunţat că telefonul a sosit. Bucuros ca un copil mic lângă bradul de crăciun, am fugit repede la oficiul poştal şi-am primit coletul. Cu greu m-am putut abţine să nu-l deschid până ajung acasă.

Ok, şi ce e aşa special la telefonul ăsta? Păi, e un telefon open-source, rulează linux! Are bluetooth, WiFi şi GPS!

OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner

OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner OpenMoko Neo Freerunner

E un telefon pentru geeks, e încă în stadiu incipient şi nu e recomandat pentru „oameni normali”. E open-souce, rulează linux, şi - trebuie să adaug - îţi dă multe bătăi de cap. Toată ziua stai şi butonezi la el - ideal pentru un geek care nu trebuie să meargă la servici. Da, recunosc, astăzi am fost la servici şi nu am lucrat nimic.

Soft-ul cu care vine telefonul (Om 2007.2) e foarte şubred, aproape că nu poţi să-l foloseşti. Rapid, am instalat versiunea Om 2008.8 (pozele sunt făcute rulând această versiune) care e şi mai instabilă decât versiunea precedentă. Apoi am instalat Qtopia şi lucrurile au început să meargă bine.

Chiar dacă telefonul nu se compară nici de departe cu un iPhone, am satisfacţia că pot să fac ce vreau cu el, că pot să mă conectez la telefon prin ssh :D.

PS: Mi s-a stricat laptop-ul. Ştie cineva un service bun?