Acum cateva zile am dat afara un angajat. Nu e prima experienta de acest gen si scriu acest articol in speranta(sic!) ca-i va fi de ajutor vreunui tanar antreprenor.

Nu e placut sa dai oameni afara. De cele mai multe ori i-ai angajat chiar tu. Cateodata e greu sa recunosti ca ai facut o alegere proasta. Si speri ca omul sa-si revina dupa numeroasele avertismente ce i le-ai dat.

E normal sa mai greseasca omul iar tu speri ca lucrurile se vor imbunatati. Si cateodata se imbunatatesc pt o perioada dar apoi iar revin la "normal". Si tu iar speri ca se vor imbunatati. Si tot asa. Tot amani sa faci pasul decisiv. Iti spui ca ai investit prea mult in acest om pentru a-l da afara acum. Cu siguranta isi va imbunatati performantele/comportamentul. In plus, daca angajezi un om nou, iti ia cel putin o luna sa-l gasesti si inca o luna sa-i faci training. Si poate nici viitorul angajat n-o sa fie bun. Si mai gasesti alte motive numai sa nu iei decizia finala.

Trezeste-te, cu cat il dai afara mai repede cu atat iti reduci mai mult pierderile. Nu mai spera. Cand e vorba de angajati, speranta ar trebui sa moara prima. Concediaza-l dupa 3-4 avertismente.

Daca e angajat cu pfa, atunci treaba e simpla. Daca e cu contract de munca, e greu sa-l dai afara si e de preferat sa-l rogi frumos sa-si scrie demisia. Eventual ii dai un bonus pentru a usura plecarea.

Faptul ca-l dai afara nu e benefic doar pentru tine ci si pentru el. Poate asa se trezeste la realitate si va fi mult mai atent la viitorul job.