Profitând de zilele libere din anul ce tocmai a trecut, am avut puțintică vreme să transport niște octeți - de ici-colo - între laptop și telefon pentru a testa versiunile noi de software.

Nu prea știu de unde să încep review-ul, pentru că pe de-o parte iubesc telefonul ăsta, iar pe de-altă parte îl urăsc (și câteodată nu vreau să recunosc lucrul ăsta). Probabil pentru unii acest review pare unul negativ, însă țin să amintesc faptul că telefonul nu e destinat publicului larg ci e pentru linux geeks.

Ok, hai să încep cu începutul, să trăiți și voi, cititorii, toată telenovela asta cu aceeași patimă cu care am trăit-o și eu :P

Am intrat în posesia telefonului la sfârșitul lui august 2008. Așa cum scriam și în articolul inițial, primele zile le-am petrecut instalând, configurând și re-instalând variatele distribuții existente - în număr de 6-7 - la acea vreme. Vroiam să obțin un telefon utilizabil iar până la urmă am rămas la distribuția bazată pe Qtopia, cunoscută mai apoi sub numele de QtExtended, după preluarea Qt de către Nokia. Trebuie să menționez faptul că folosesc această distribuție și în prezent.

Problemele

Trecând peste - nu tocmai micile - probleme de usability, marea problemă (prezentă pe toate distribuțiile) este un ecou pe care îl aude persoana cu care vorbești. Practic, este vorba de microfonie. Mă rog, pentru mine nu este o problemă, pentru că pe partea mea sonorul e bun, dar m-am săturat să-mi spună toată lumea, la fiecare telefon dat/primit,  că își aude ecoul propriei voci :). Treaba asta cu ecoul/microfonia are o rezolvare, dar e departe de a fi cea ideală. Trebuie să te joci - din consolă - cu un fișier de configurare alsa pentru a micșora volumul difuzorului. M-am bucurat când am reușit să am o conversație normală la telefon, dar bucuria nu avea să dureze mult. Bineînțeles, nu poți să ajustezi volumul în timpul convorbirii, iar un volum micșorat prea mult pentru a repara microfonia nu te lasă să porți o conversație normală într-un mediu mai zgomotos. Totuși problema asta pare să fie rezolvată, detaliez mai târziu.

O altă problemă destul de mare la început a fost bateria, sau mai precis, durata de viață a acesteia: aproximativ 24h.

Tastatura virtuală (cea instalată implicit pe toate distribuțiile) este aproape inutilizabilă folosind doar degetele. Mă refer la tastatura QWERTY, nu la cea numerică. Bineînțeles, poți să instalezi o tastatură nouă, utilizabilă. Totuși, nu cred că e disponibilă pentru QtExtended. Nu am cercetat problema asta deoarece scriu rareori SMS-uri. În schimb, QtExtended are un soft destul de bun pentru recunoașterea scrisului de mână. Oricum, mă miră faptul că, deși tastatura nouă e disponibilă de ceva vreme, toate distribuțiile au încă tastatura inutilizabilă instalată implicit.

Frustrat de problemele descrise mai sus, am folosit foarte puțin telefonul în luna septembrie.

În  luna octombrie a apărut un update iar durata de viață a bateriei a ajuns undeva pe la 60 de ore în cazul meu (nu vorbesc mult la telefon). Știu, nu e mult, dar a fost o îmbunătățire majoră și cred că vor urma multe alte îmbunătățiri pe partea de power management. După acest update am început să folosesc telefonul zi de zi. Sigur, sunt încă multe de rezolvat, dar telefonul e utilizabil.

Până în vacanța din decembrie n-am mai avut deloc timp să experimentez cu telefonul.

Comunitatea

Lista de discuții e foarte activă iar pe partea de software se pot vedea îmbunătățiri aproape zilnic, dar există o mare „problemă”: sunt prea multe distribuții, prin urmare efortul comunității e fragmentat în prea multe direcții. Da, știu, în lumea open-source de obicei ăsta e un lucru bun: ai de unde să alegi, stă la baza multor inovații, creează concurență, etc. Însă aici vorbim de un telefon cu un user-base de câteva mii de utilizatori și cu puțini dezvoltatori. Încă nu s-a creat masa critică pentru a începe dezvoltarea în mai multe direcții. Cred că lipsește un lider puternic pentru a da o direcție mai clară comunității, iar puțin mai multă implicare din partea companiei producătoare în această privință nu ar strica.

Distribuțiile

QtExtended mi se pare distribuția cea mai bine închegată, adică are același look & feel peste tot și folosește doar Qt.  Restul distribuțiilor - în afară de Android -  sunt un amalgam de Gtk, Qt și EFL (da, Enlightenment!). La capitolul viteză, distribuția celor de la Nokia stă destul de bine. Totuși QtExtended are o mulțime de lipsuri și se mai blochează din când în când. By default nu merge bluetooth-ul.  La fel... conexiunea wireless nu merge, am încercat o singură dată în mall și a crăpat telefonul, fiind nevoie de un restart.

OM 2008.12 este update-ul din decembrie al distribuției „de bază” ce este susținută chiar de către firma producătoare a telefonului, FIC. Inițialele OM vin de la... OpenMoko. În acest update din decembrie s-a adăugat facilitatea de a ajusta volumul în timpul conversației, în sfârșit! Trebuie menționat faptul că, QtExtended are la bază OM (kernel, module, etc, mai puțin interfața grafică). La rândul său, OM împrumută aplicații chiar din QtExtended.

FDOM (Fat and Dirty OpenMoko) este, asa cum îi spune și numele, o distribuție OM2008.x peste care se adaugă muuulte pachete. Printre pachete se află și DukeNukem 3D. Da, ați citit bine, e vorba de vechiul și renumitul joc FPS. Îmi amintesc că jucam DukeNukem 3D pe un Pentium1 la 133mhz și 32MB ram prin 1997. Recunosc, am instalat FDOM doar pentru a mă juca. Pe Freerunner jocul merge bine și te joci mișcând telefonul sus/jos, stânga dreapta (vă amintesc că telefonul are 2 accelerometre, la fel ca iPhone-ul). Pe youtube găsiți multe filmulețe cu jocul.

Atât OM cât și FDOM au și ele multe probleme însă nu stau să detaliez.

Având aceeași bază, OM, FDOM și QtExtended, beneficiază de un manager de pachete special creat pentru telefon. Numele lui e opkg și e similar cu apt-get din Debian. Astfel, poți instala relativ ușor un număr destul de mare de aplicații.

Debian nu cred că mai are nevoie de prezentare. Când l-am testat eu (august, septembrie) puteai doar să suni și să fi sunat, nimic mai mult. Din câte țin minte nu avea nici măcar o agendă. Nu știu dacă între timp s-au făcut progrese.

Cam atât am reușit să testez cu succes. Am încercat să instalez și Android, dar n-am reușit la prima încercare (trebuia instalat alt bootloader din cauza kernel-ului mare) și am lăsat-o baltă.

În încheiere

O mare parte din problemele existente sunt rezolvabile iar soluțiile se găsesc în wiki sau pe lista de discuții. Însă ai nevoie de timp să sapi după soluții, să urmărești orice posibilă rezolvare, etc.

Ar mai fi multe de spus despre acest telefon, însă timpul nu-mi permite. Cu siguranță am omis lucruri importante însă acest review mi-a luat câteva ore răsfirate pe parcursul mai multor zile și nu sunt dispus să investesc mai mult timp în el.