Am văzut zilele astea o gramadă de articole adresate împotriva Smarty (sistemul de templates pentru PHP). Exista până și un site dedicat împotriva Smarty.

Pentru mine Smarty a însemnat o adevărată revelație prin anii 2003-2004, marcând un punct de cotitură asupra felului cum scriu cod PHP. Până atunci, codul meu era un mix interminabil de HTML și PHP. Însă când am descoperit Smarty, am început să înțeleg și să aplic cu adevărat ceea ce tot repetau profesorii prin facultate: separarea Business Logic de Presentation Logic.

Aș putea spune că sunt atașat emoțional de Smarty. Când am văzut primul articol în RSS reader am zis că e doar un caz izolat, un tip căruia i s-a pus pata pe Smarty. Însă când am văzut articolele următoare într-un interval scurt de timp, au început să mi se aprindă beculețele de alarmă. O fi Smarty chiar așa de rău?

Am citit toate (contra)argumentele de pe nosmarty.net și pot să spun că nu sunt bazate pe argumente solide. Nu stau să detaliez pentru că nu am nici timp și nici chef.

If you guys don’t agree with me, you can spend hell lot of time learning that {$name} actually does what you could do with “echo $name”.

Nu înțeleg cum autorul unei cărți despre Smarty poate să spună așa ceva. Din câte îmi amintesc, nu mi-a luat mai mult de juma de oră să învăț Smarty (cu tot cu instalare).

Ok, Smarty nu e perfect, însă hai să nu-l denigrăm în halul ăsta!

Smarty m-a slujit exemplar în multe proiecte și n-am fost nevoit să caut alternative. Totuși, publicitatea asta negativă mă face să scot capul din nisip și să mă uit la alte siteme de templates. Încă n-am încă găsit timpul necesar, dar ar fi o prezentare interesantă pentru PHP GeekMeet.