De multe ori am văzut pe Facebook sau Twitter oameni care scriau chestii de genul „Dacă mai am în listă persoane care susțin/cred X, o să le dau block/unfriend/unfollow. Chiar acum am blocat pe cineva.”. La început era despre politică - „Ții cu PSD-ul? Ia d-aci un block!”. De o vreme încoace este despre vaccinul împotriva covid-19. „Ai altă părere decât mine? Block! Nu mai avem ce vorbi!”.

De felul meu, încerc să nu intru în astfel de polemici. Pentru că de obicei nici o parte n-o ascultă pe cealaltă. Doar curg înjurăturile. Fluvii întregi. Citești comentariile și te îngrozești de ambele părți.

Mi se pare că o parte începe să o vadă pe cealaltă nu doar ca inferioară (uite și la proștii ăia) ci că lucrurile o iau razna – spre dezumanizare. Și cealaltă o vede la fel pe prima. Uităm că și ceilalți sunt oameni la fel ca noi.

Născut la începutul anilor ‘80, am prins puțin din comunism. În școală am învățat despre atrocitățile holocaustului și celorlalte războaie. La TV „am prins” live războaiele din Irak și din Yugoslavia din anii ‘90, plus conflictul din Irlanda de Nord. În naivitatea mea, mă gândeam că după anii 2000 situația se va îmbunătăți considerabil, că tot ce-a fost mai rău a trecut.

Dar acum mi se pare că situația devine din ce în ce mai gravă. În loc să ne înțelegem mai bine unii cu alții, devenim tot mai dezbinați. Bine, nu putem să comparăm situația curentă cu ororile din trecut, dar dacă se continuăm pe linia asta, ororile de care credeam că am scăpat se vor repeta.

Nu mai dați block/unfriend/unfollow, în felul ăsta doar ne îndepărtăm și mai mult. Iar șocul „reîntâlnirii” va fi mult mai mare. Nu-i nevoie să intrați în polemici cu ei sau să încercați să le schimbați punctul de vedere. E suficient să încercați să înțelegeți care sunt motivele pentru care au ajuns să gândească în modul în care o fac. Încercați să înțelegeți perspectiva lor, pentru că perspectiva e totul. Fiecare are altă educație, alte greutăți în viață. Dacă ar fi să schimbăm rolurile, să trecem prin ce au trecut ei, probabil am gândi la fel ca ei.

Fiți buni cu cei din jurul vostru, nu vă credeți superiori și nu-i desconsiderați doar pentru că au o părere diferită față de voi.

La momentul potrivit se va ivi și posibilitatea de dialog - dar asta doar dacă nu ne dăm block reciproc și ne izolăm fiecare în bula lui.