• 10 previziuni pentru anul 2020

    Fiecare dintre noi cred ca ne-am intrebat macar o data cum va arata viitorul. Eu m-am hazardat sa fac niste previziuni pentru 2020. Iata-le:

    • Calatoria in spatiu este la moda si este relativ ieftina, aprox 10.000 EUR pentru un zbor pe orbita (raportat la valoarea euro din 2010).
    • Dupa o perioada de 5 ani de pace, izbucneste un razboi major intre occident si orientul mijlociu.
    • Problema energiei e in mare parte rezolvata de panourile solare.
    • Cu ajutorul Google si Apple, Linux a atins o cota de piata de 50% pe piata calculatoarelor personale si a dispozitivelor mobile. Nu mai exista o distinctie foarte mare intre cele doua.
    • Apple a renuntat la BSD si si-a mutat interfata grafica pe un sistem Linux.
    • Dispar complet ziarele, cartile si revistele tiparite. De fapt, nu se mai tipareste nimic, toate documentele sunt digitale.
    • Tehnologiile bazate pe celule stem sunt foarte avansate si fac posibila vindecarea aproape oricarei boli si a oricarui handicap. Insa de ele au parte doar cei instariti.
    • 50% din masinile aflate in circulatie sunt electrice.
    • Romania s-a redresat in ultimii 5 ani punand un accent mare pe agricultura.
    • Tocmai incepe o noua criza economica mondiala, de data aceasta pornind din China.

    Va fi distractiv sa recitesc articolul asta peste 10 ani. As vrea sa aud si previziunile voastre. Lasati un comentariu sau scrieti un blogpost.

  • Ganduri pentru 2010

    Pastrand traditia de anul trecut si intrand in acelasi cliseu cu restul lumii, o sa fac un rezumat pentru anul ce tocmai se termina si-o sa-mi astern aici gandurile pentru 2010.

    Pentru mine, 2009 a fost si va ramane un an marcant deoarece a fost anul in care m-am casatorit.  Iar dupa casatorie am reusit sa fac un lucru la care nici nu visam anul trecut - am reusit sa imi cumpar un apartament. Nimic extravagant, insa e intr-o locatie foarte buna si suntem (eu si sotia mea) foarte multumiti de achizitie.A fost buna si criza asta la ceva!

    Pe plan personal n-am mai facut mare lucru, dar trebuie sa mentionez ca am inceput sa organizez PHP GeekMeet si am ajuns deja la a 6-a editie!

    Pe plan profesional, 2009 a fost un an mai bun ca 2008. Am investit mult in Sosetaria.ro dar am primit si satisfactii vazand clientii multumiti. 2009 a fost un an in care am lucrat foarte mult iar in 2010 sunt convins ca vor aparea si roadele muncii. Insa probabil cea mai cuantificabila realizare din 2009 a fost faptul ca - si acum ma laud - un magazin online din Germania la care am pus si eu umarul a avut vanzari in crestere fata de 2008, depasind pragul psihologic de 1 mil EUR.

    Gata cu lauda, ca au fost si o multime de lucruri care au mers prost in 2009. Nu stau sa le enumar, ca mi-ar trebui pagini intregi dar printre ele e faptul ca nu am indeplinit lucrurile propuse la sfarsitul lui 2008. Cam asa scriam eu in 31 decembrie 2008 in Ganduri pentru 2009:

    Pentru mine, 2009 va fi anul în care:

    • sper să am o să aloc mai mult timp și atenție proiectelor personale
    • o să fiu mai eficient în munca de zi cu zi, o să pierd mai puțin timp pe internet
    • o să fac mai mult sport
    • o să mănânc mai sănătos
    • o să scriu mai mult pe blog
    • o să citesc mai mult decât în 2008

    Acum cand le citesc, parca ma loveste asa un... "WTF?". Mi-am propus doar lucruri vagi, e greu sa le masor si sa-mi dau seama daca le-am atins sau nu. Deci unul din lucrurile ce le-am invatat in 2009 e ca trebuie sa-mi definesc mai clar tintele. Ar trebui sa folosesc mult laudatele criterii SMART pe care le stiu de ceva vreme insa iarna nu-i ca vara si practica ne omoara.

    Pentru 2010 imi propun:

    • sa imi extind activitatea si sa ofer consultanta pe probleme de comert electronic, in special pe partea de optimizare a conversiilor. Si ca sa fie masurabil, 25% din totalul incasarilor pe 2010 vreau sa vina din aceasta consultanta.
    • sa aduc Sosetaria pe profit.
    • sa fac mai mult networking. Si ca sa fie masurabil, vreau sa particip cel putin la o conferinta din Bucuresti (legata de online).
    • sa castig un loc 1 la GPeC.
    • sa organizez in continuare PHP GeekMeet si sa extind intalnirea cel putin inca intr-un oras.
    • sa continui Code retreat Cluj - intalnirile incepute de Maria Diaconu - si sa avem cel putin o intalnire la 2 luni.
    • sa devin vegetarian sau macar sa incerc timp de 30 de zile.
    • sa fac sport cel putin 3 zile/saptamana, minim 30 minute/zi. Iarna merg la bazin, vara alerg.
    • sa merg pe jos la servici cel putin 4 zile/saptamana, chiar daca ploua sau e frig.

    Gata, ca imediat imi vin oaspetii de revelion.

    Hai 2010! Sunt convins că va fi un an mai bun decât 2009!

  • PHP GeekMeet #6, Cluj

    Pe 12 decembrie are loc ultimul PHP GeekMeet din 2009.

    Vor vorbi:

    Pentru înscrieri, vedeți anunțul oficial.

    Meet me there!

  • În ultimul timp...

    ...am fost destul de ocupat pe plan personal cu mobilarea noului apartament. Incredibil câtă bătaie de cap îți dă mobilarea unui apartament. Și înca nu e gata! Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum.

    Lăsând chestiile personale la o parte, Sosetaria a câștigat locul 3 la GPeC 2009, la categoria articole de vestimentație. Ok, locul 3 nu e mare lucru, însă am fost învinși (eu și Adi) de propria lene. Pardon, nu e lene, am fost ocupați cu alte chestii. Și acum mi-e puțin ciudă, că nu era mare lucru să adăugăm un newsletter la site sau să adăugăm niște filtre. Oricum, având în vedere resursele puține pe care le avem, cred că locul 3 e o realizare bună. Practic, Adi a dus în spate tot greul. Pentru anul viitor țintim un loc 1 și vom lansa cel puțin un magazin nou. În rest... Șosetăria se dezvoltă de la lună la lună. Încă nu pot să-mi iau un Lexus cu banii din profit, însă lucrurile merg în direcția bună.

    Mă gândesc din ce în ce mai mult să devin consultant pe probleme de comerț electronic. Am experiență de 5 ani cu un magazin din Germania, aproape 1 an cu Șosetăria, mai trebuie doar să găsesc clienți :D. Apropo de asta, am scris un mic articol despre Google Website Optimizer cu două studii de caz concrete. Vor veni și alte articole în viitor.

    Seria de întâlniri PHP GeekMeet din Cluj continuă. După ce "am văzut lumina", am decis să încerc un format nou pentru următoarea întâlnire, sub îndrumarea celor de la Agile Works. Pentru detalii și înscrieri, vizitați această pagină. Ne vedem în 14 noiembrie!

    Cam atât.

    PS: din păcate încă n-am avut timp să sistematizez ideile adunate la PHP GeekMeet #4 din septembrie. Urmează în zilele următoare.

  • Software Craftsmanship

    Pe 9 și 10 octombrie am fost la două întâlniri Agile Works Cluj, organizate de Maria Diaconu și Alexandru Bolboacă.

    Vineri (9 octombrie) s-a vorbit în principal despre estimarea proiectelor software însă sâmbătă a fost partea interesantă, partea practică.

    Pot să spun că "am văzut lumina" în ceea ce privește viitorul întâlnirilor PHP GeekMeet, că tot vroiam să le fac mai interactive, să participe publicul mai mult și chiar să ne murdărim mâinile cu puțin cod.

    Revenind la Agile Works, sâmbată am practicat "code retreat" - o formă inovativă de învățare a acestui meșteșug - programarea. La code retreat se face pair programming, se lucrează în sesiuni de 45 de minute și sunt diverse limitări, de exemplu să nu ai funcții mai lungi de 4 linii de cod. La sfârșitul fiecărei sesiuni, există o perioadă de analiză asupra ceea ce s-a lucrat, după care tot codul se șterge și se începe de la zero. Așa cum scrie pe site-ul agile works, scopul nu este codul în sine și nici măcar finalizarea soluției, ci este de a exersa diverse practici pentru "clean code" și pentru a ne îndrepta spre "software craftsman".

    The goal of the retreat is to provide sessions where people can practice doing things they wouldn't ordinarily do when working on something they need to get finished. Since the Game of Life is not a task that can be reasonable finished in an hour, the tension to finish goes away, and we can focus on different design / development techniques. Ever wanted to try to implement an algorithm with no 'if' statements? Go for it! Want to try the 'TDD as if you meant it' style? Knock yourself out! The world is open, and, since you are pairing, it makes for a fun time trying new things.

    Le mulțumesc pe această cale încă o dată Mariei și lui Alexandru și sper să ne vedem la PHP GeekMeet Cluj undeva pe la mijlocul lui noiembrie.

  • PHP GeekMeet #4 Cluj

    Concediile s-au cam terminat, vacanța studențească e aproape gata, așa că pe 19 septembrie 2009 vă invit la a 4-a ediție PHP GeekMeet din Cluj.

    Anunțul oficial și detaliile despre înscriere le găsiți aici.

    Prezintă:

    Am văzut mai demult o prezentare a lui Varga Levente despre Javascript și pot să spun că a fost foarte faină. Sunt convins că și prezentarea despre templates va fi la nivel înalt. Pe Gabriel Ungureanu nu-l știu de multă vreme, dar cred că o sa facă treabă bună cu prezentarea Drupal. La final, chiar dacă nu e despre PHP, subsemnatul o să țină o prezentare scurtă despre cum să faci un backup corect la baza de date(Mysql).

    Ce mai aștepți? Înscrie-te!

  • Norvegia - luna de miere

    Mulți prieteni m-au întrebat de ce am ales Norvegia. Ei bine, principalul motiv e temperatura. Nu vroiam o lună de miere în care să fierb în suc propriu iar Norvegia - cu fiordurile ei - a fost prima țară care mi-a venit în minte.

    teaser Norvegia

    Am aterizat în Oslo (mă rog... la vreo 50km depărtare) unde am fost întâmpinați de-o temperatură de aprox. 20 de grade. Perfect!

    Am luat un autobuz până în Oslo, biletul de autobuz fiind primul contact cu prețurile extrem de ridicate din țara scandinavă. Pe autostradă nu mică mi-a fost mirarea când am văzut limita de viteză de 90km/h cu câteva porțiuni unde aveai voie să atingi fulminanta viteză de 100km/h. Repet, pe autostradă! Culmea, majoritatea șoferilor respectau limita. Să fie oamenii așa de civilizați sau amenzile așa de usturătoare? N-am reușit să aflu. Pe drumurile naționale limitarea era la 80. Am menționat că n-am văzut vapoare de genul X5, Q7 și ML?

    În Oslo am stat 3 zile. Orașul e destul mic (aprox. 570k locuitori din cei 4.8 mil de locuitori cât are Norvegia) însă e frumos și aranjat (dacă mai avea rost să menționez). Nu pot să zic că m-a impresionat prin ceva anume (poate doar opera - clădirea albă din pozele de mai jos) însă mi-a plăcut foarte mult. Ah da, m-a impresionat Hard Rock Cafe, de unde mi-am luat un tricou :D. Și cum o poză face cât o mie de cuvinte, las pozele să vorbească:

    După cele 3 zile în Oslo, am plecat într-o excursie de-o zi (Norway in a nutshell - rezervată dinainte pe internet, la fel ca și hotelurile, avionul, etc). Am mers cu trenul, cu vaporașul pe fiorduri, cu autocarul și apoi iar cu trenul. Din nou, mi-e mai ușor să vă las în compania pozelor decât să-mi tocesc tastele:

    La finalul excursiei, am ajuns în Bergen, un orășel mic și cochet (aprox 200k locuitori) Aici am stat 7 zile, am vizitat ce era de vizitat și am lenevit. Am prins și vreo 2-3 zile cu ploaie (aici intervine partea cu leneveala). Să vină pozele!

    Sătui de leneveală, ne-am hotărât să închiriem o mașină, să conducem vreo 5 ore, să luăm vreo 3 feriboturi (acolo unde nu aveau tunele de 8km la 260 de metri sub nivelul mării) pentru a vedea o amărâtă de stâncă! Și până la stâncă am mai avut de urcat vreo 2 ore pe munte! Dar a meritat. Stânca respectivă se numește The Pulpit Rock  (sau Preikestolen în norvegiană) și nu e orice fel de stâncă. E o platformă de vreo 25mp și se află la 604  metri deasupra mării. De data asta pozele, dar nici cuvintele, nu pot să descrie peisajul respectiv. E fabulos!

    Eh... era bine să fie o lună, că de miere a fost. Cam atât din Norvegia. E o țară care cu siguranță merită vizitată iar cu încălzirea asta globală, mă gândesc să strâng bani pentru o bucată de pământ scandinav.

  • 11 iulie 2009

    Yup, sunt un om însurat și trebuia să marchez acest moment și pe blog!

    Nu prea are rost să vorbesc despre propria nuntă așa că vă las să urmăriți pozele primite de la prieteni, aici.

    Pozele "oficiale" de la fotografi încă nu le-am primit. Curioșii pot să viziteze această pagină peste vreo 2 săptămâni, cam atunci o să primesc pozele și o să actualizez această pagină.

    Când am puțin timp, o să-mi scriu impresiile din "luna" de miere petrecută în Norvegia.

    PS: Cei care citesc aceste rânduri și n-au participat la nuntă, trebuie neaparat să-mi facă un cadou (oricum vine ziua mea) sau să lase un comentariu :P :P

  • PHP5-cli hangs on futex

    Am avut recent probleme cu php5-cli versiunea 5.2.6-1+lenny3 (debian) și scriu aici rezolvarea, poate va ajuta pe cineva.

    Problema consta în faptul că orice script php rulat din consolă se bloca înainte să se termine execuția. Era nevoie de un ctrl+c pentru a reveni la consolă. Chiar și un banal php5 -v se bloca.

    Nu mă doare mâna să dau câte un ctrl+c, însă ce faci când scriptul rulează într-un cron? M-am trezit cu câteva sute de procese astfel agățate.

    Buuun... rulând un strace, aveam următorul output:

    [code]
    ...
    munmap(0xb6e68000, 89980) = 0
    gettimeofday({1244202147, 79736}, NULL) = 0
    munmap(0xb6e7e000, 101552) = 0
    gettimeofday({1244202147, 79864}, NULL) = 0
    futex(0xb7090ea0, FUTEX_WAIT, 2, NULL
    [/code]

    ...așadar, nici o informație ajutătoare.

    În lipsă de alte idei, am început să dezactivez modulele php instalate. Surpriză, php5-mysql se bate cap în cap cu php5-mysqli. Și asta se întâmplă doar pentru cli, serverul web merge bine mersi cu ambele module active. Pe alte servere, cu alte versiuni php5 totul e ok.

    În concluzie, folosiți ori mysqli ori mysql.

    Bonus, un one-liner cu care am omorât procesele agățate din cron:

    [code]
    ps uax | grep php5 | tr -s "\t" " " | cut -f 2 -d " " | while read pid; do kill -9 $pid; done
    [/code]

  • Stadionul din Cluj si canalul morii

    Zilnic sunt frustrat vazand cat de prost sunt facute lucrarile prin mirobolantul oras de pe Somes. De obicei sunt chestii mici, de gen gropile din asfalt care revin tot la 2-3 luni, semafoare noi instalate care au fost folosite doar pentru 2 zile, etc.

    Insa de data asta, frustrarile au ajuns la un alt nivel si refulez aici.

    Imi place Clujul, si-mi pare rau vazand cum se rateaza niste ocazii uriase de a-l face mai frumos. Domnule primar, domnilor consilieri (eh, stiu ca din cei 2 cititori ai blogului, nici unul nu are functiile amintite), de ce trebuie ridicat un stadion nou in locul celui vechi? Oricum spatiul nu e foarte mare, mai bine s-ar extinde parcul central. Pentru stadion s-ar putea gasi o locatie foarte buna la periferia orasului.

    Legat de canalul morii, momentan vad ca se lucreaza la curatarea lui. Lucrari de curatare s-au mai facut si in trecut, insa suntem romani, mizeriile vor reveni in canal. Si chiar daca ar fi curat, nu vad rostul unui asemenea canal. Ce-ar fi daca... s-ar astupa canalul si s-ar amenaja o pista pentru biciclisti in locul lui?

    Chiar nimeni din conducerea orasului nu poate sa gandeasca putin out-of-the-box?